FRANKIE COSMOS

Premda su joj tek 22 godine, Greta Simone Kline počela je svoje prve pjesme objavljivati još 2010. pod pseudonimom Ingrid Superstar. Bile su to lo-fi minijature koje su svoj put do publike pronalazile putem istoimenog profila na Bandcampu. Krajem 2011. mijenja ime u Frankie Comos ali nastavlja s praksom intenzivnog snimanja u kućnoj radionosti i objavljivanja putem Bandcampa, pa je tako u idućih dvije godine svoj put do sve brojnijeg slušateljstva našlo čak 15 različitih izdanja.

Jasno da takva hiperprodukcija iza koje je stajao neupitan dar nije mogla proći nezapaženo pa njen prvi album objavljen u fizičkom obliku a nazvan "Zentropy" nailazi na iznimno topao prijem kod kritike, pri čemu u hvalospjevima prednjače AllMusic i sveprisutni Pitchfork. Šarmante glazbene pop minijature sada već tipične za Frankie Cosmos ovoga su puta ipak daleko ozbiljnije snimljene, a uz Gretu i njenu gitaru zvuk upotpunjavaju bubnjevi za kojima sjedi njen dečko, inače i autor samog imena Frankie Cosoms, Aaron Maine, u glazbenom svijetu sve poznatiji po vlastitom projektu Porches u kojem Greta svira bas gitaru.

Željno iščekivani nasljednik, odnosno drugi njen "pravi" album prigodno nazvan "Next Thing", objavljen je 2016. godine za Bayonet Records. Bez obzira na još bolju produkciju i bogatije aranžmane, Gretina spontanost i šarm i dalje izbijaju iz svake sekunde ovog albuma, a sada već gotovo dvominutne skladbe imaju tu sposobnost da vas uvuku svoju priču, zavuku vam se pod kožu i drže vas još dugo nakon što su odslušane. Nakon svih mogućih epiteta koje je ovim izdanjem pobrala, bilo je jasno da je došlo vrijeme da Greta napravi idući veliki korak u vidu prve europske turneje u sklopu koje je prošle jeseni posjetila i Zagreb, izazvavši neskriveno oduševljenje iznenađujuće brojne publike, kako iznimno uvjerljivom izvedbom, tako i svojom skromnošću i neposrednošću. A da je uistinu teško ostati imun na izniman dar i šarm Frankie Cosmos potvrdili su prije tjedan dana i vodeći ljudi Sub Popa svojom objavom da je Frankie Cosmos potpisala ugovor s ovom kultnom etiketom iz Seattlea za koju će uskoro objaviti i novi album.

Video