I Buzzcocks stižu u Primošten!

Ovogodišnjom turnejom će proslaviti 40 godina djelovanja, očevi pop punka i jedni od utemeljitelja indie žanra, manchesterski Buzzcocks dolaze nam u Primošten na festival. Osnovani 1977., sami, bez potpore glazbene kuće, su snimili i izdali svoj prvi EP i tim pionirskim potezom postavili temelje nezavisnog glazbenog izdavaštva.

Devet dana uoči promjene cijena festivalskih i kamp ulaznica za 4. SuperUho, ovaj glazbeno najizazovniji ljetni festival na Jadranu objavljuje nova imena koja dodatno obogaćuju ionako impresivnu postavu dosad objavljenih izvođača; Billy Bragg, Shellac, Conor Oberst, Sara Renar i Gracin. 

Kad su se u siječnju 1977. mladi manchesterski punkeri pojavili u lokalnom Virgin dućanu s kutijom EP-a na čijem je omotu iznad njihove fotografije pisalo Buzzcocks, a ispod nje "Spiral Scratch", nitko nije mogao znati da je ova četvorka tim potezom pokrenula pravu malu revoluciju unutar glazbene industrije. Ispostavilo se da su odlukom da sami snime, izdaju i distribuiraju svoju glazbu postali jednim od prvih indie bendova na svijetu, te tako utrli put nastanku potpuno nezavisne glazbene scene koja je početkom osamdesetih počela bujati s druge strane Atlantika. Vremenom se pojam indie počeo sve češće koristiti kao kratica od independent, kako bi se opisala nevjerojatno vibrantna bujajuća glazbena scena, koja je u SAD-u postala potpuno nezavisna od dotad nezaobilaznih korporativnih izdavača i distributera.

1977. u Velikoj Britaniji situacija bila bitno drugačija, pa su nakon tog pionirskog poteza, koji je polučio neočekivanim uspjehom, budući da je navedeni EP prodan u gotovo nezamislivih 16000 primjeraka, Buzzcocksi su ubrzo potpisali za United Artists Records. Iako su neposredno prije potpisa ugovora ostali bez pjevača Howarda Devotoa, koji se razočaran onim u što se punk počeo pretvarati najprije na godinu dana vratio na fakultet, a potom osnovao legendarni post punk band Magazine, vrlo su brzo pronašli rješenje tako da je gitarist Pete Shelley preuzeo ulogu pjevača, a Steve Diggle bas zamijenio gitarom. Pokazalo se to kao pun pogodak, jer za razliku od većine tadašnjih punk vokala koji su zvučali grubo i prljavo, Shelleyjev se visoki, čisti glas savršeno uklopio u sjajne pop punk pjesme koje je većinom sam i napisao. Tri su studijska albuma objavljena u toj izvornoj fazi djelovanja grupe, sva tri izvrsno primljena od strane kritike i publike, no posebno će se bitnom pokazati fantastična kompilacija singlova nazvana "Singles Going Steady", na kojoj su se našli brojni današnji pop punk klasici poput "What Do I Get?", "Ever Fallen In Love" ili "Orgasm Addict". Album je licencno objavljen i u tadašnjoj Jugoslaviji te je s albumima Gang Of Four i Magazine presudno utjecao na ovdašnji punk i ono što će s vremenom postati poznato kao novi val.

Od 1981. Buzzcocksi su u više navrata prestajali s radom i jednako tako više puta mijenjali ritam sekciju, da bi zadnjih 10 godina djelovali u istoj postavi koja se na posljednjim turnejama pokazala fantastična uživo, a koja će tako na najbolji način obilježiti 40 godina djelovanja jednog od najvažnijih britanskih bandova kraja sedamdesetih, ali i četrdeset godina od nastanka indie rocka kojemu su svojom inventivnošću i poduzetnošću upravo Buzzcocks utrli put.

 

Četvrto izdanje SuperUho Festivala ponovo će se održati u istom intimnom prostoru nekadašnjeg hotela Marina Lučica na južnom ulazu u prekrasni Primošten, prostoru koji se nalazi na svega par desetaka metara od jedne od najljepših plaža na Jadranu. U navedenom je prostoru smješten i idiličan kamp u potpunosti natkriven gustom borovom šumom, a u kojem, dok ne svira glazba, zvučnu kulisu uz nezaobilazne cvrčke stvara i ugodan šum mora. Kamp će biti otvoren već 5. kolovoza u 12:00 sati i radit će sve do 10. kolovoza u 12:00 sati, a za dva uvodna dana koji će prethoditi glavnom festivalskom programu pripremaju se dodatni sadržaji o kojima će informacije biti dostupne ubrzo.

Ulaznice po cijeni od 220 kuna mogu se kupiti do 18.3., a do istog će se datuma moći kupiti i kamperske ulaznice po cijeni od 90 kuna. Komplet koji omogućava posjet svim događanjima u sklopu festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji u ovom će paketu, još samo devet dana, koštati 310 kuna. 

Nakon isteka razdoblja prodaje ovog paketa cijene ulaznica će biti 250kn (do 18.6.), 290kn (do 7.8.), 320kn (na ulazu), a cijene kamperskih ulaznica će biti, 120kn (do 18.6.) te 150kn (do 9.8.).

Ulaznice se mogu kupiti u:

Tourist agencija Laguna (Tepli bok 25), Primošten
Azimut (Obala palih omladinaca 2), Šibenik
CD Shop Butiga (Jurja Šižgorića 2), Šibenik
Caffe bar BASKET  (Domovinskog rata 42), Split
Dallas Music Shop (Splitska 2), Rijeka
Dirty Old Empire (Tratinska 18), Zagreb
Rockmark (Berislavićeva 13), Zagreb

Ulaznice je moguće kupiti i putem web stranica http://www.rockmark.hr/ i http://www.dirtyoldempire.com/