U Primošten dolaze Turbonegro, !!!, Earthless, Blue Hawaii, NLV i Them Moose Rush

28/03/2018

Budući ova objava stiže kasnije negoli je to prvotno planirano SuperUho se iskupljuje dvostrukim brojem izvođača. Imena koja slijede jamče da će Primošten još jednom postati središtem dobre glazbe i još bolje zabave, koja će se u jednom od najljepših mjesta na Jadranu održati od 6. do 8. kolovoza 2018..

Kao prvo veliko festivalsko ime potvrđeni su norveški rock'n'roll genijalci i jedno od najvećih imena skandinavskog rocka zadnjih 30 godina Turbonegro. Nakon što su se 2012. po drugi put vratili iz hibernacije te povratničkim albumom "Sexual Harassment" potvrdili svoj status nedodirljivih gay rock titana, šest godina kasnije objavljuju svoj deseti album "Rock'N'Roll Machine" s kojim će napokon nakon punih 10 godina i spektakla na Harteri ponovo zasvirati u Hrvatskoj. Glazbeno su Turbonegro oduvijek ukorijenjeni u punk, garažnom i hard rock zvuku jednih Ramonesa, Black Flag, The Stooges i AC/DC, no s godinama je utjecaj glam-rocka sve više dolazio do izražaja, a shodno tome i njihov je vizualni identitet postajao sve kreativniji i osebujniji. No činjenica da su vjerojatno najpoznatiji gay rock bend na svijetu nimalo ih ne spriječava da se u svojim pjesmama uspješno obračunavaju s pretjeranom poličkom korektnošću, stoga ni ne čudi da za sobom vuku horde obožavatelja te da imaju i službene klubove ljubitelja nazvane Turbojugend, klubove kojih je više od 2300 diljem svijeta.
Ukratko, glasna, nesputana i divlja zabava je zajamčena.

Chk Chk Chk punih šest godina nisu svirali u Hrvatskoj a sad će ih naša publika biti u prilici gledati čak dvaput u samo 4 mjeseca. Naime, njihov je veliki povratak među ovdašnje fanove najavljen najprije koncertom u organizaciji sve agilnijeg radija Yammat FM koji je ekspresno rasprodan, pa ovom najavom svima onima koji su ostali bez ulaznice dajemo novu šansu da se isplešu uz jedno od najdražih nam dance punk imena. Pokrenuta prije 22 godine u Sacramentu od strane pjevača  Nica Offera ova je grupa postepeno gradila status unutar američke underground scene. Spajanjem zaraznih house beatova s funkoidnim bas linijama i post punk gitarskim dionicama !!! su vrlo brzo postali živom atrakcijom o čijim se urnebesnim nastupima glas proširio i izvan scene u kojoj su potekli, što im je odškrinulo vrata prema mainstreamu i postavilo stepenice prema pozornicama svih značajnijih svjetskih festivala. Sa sedam albuma za sobom i već petnaestogodišnjom podrškom iznimne izdavačke kuće kakav je britanski Warp Records, !!! nastavljaju sa svojom glazbenom misijom  i svojom nezaustavljivom pozitivnom energijom uspjevaju rasplesati i najokorjelije neplesače.

Za svoj su prvi dolazak u ovaj dio svijeta Earthless odabrali Primošten i na tom smo im neizmjerno zahvalni. Premda ova trojka iz San Diega djeluje već 17 godina i za sobom ima 5 albuma njihov ih je spoj psihodelije i hard rocka održao van fokusa mainstream medija, no zato su izgradili pozamašno fanatično sljedbeništvo kako unutar američke, tako i europskeunderground scene. No budući su psihodelični i prog rock u proteklih nekoliko godina doživjeli strahovit komercijalni uzlet za očekivati je i da Earthless uskoro dobiju zasluženi komercijalni tretman bez obzira što je u pitanju instrumentalni bend, a znamo koliko je takvima teže doći do šire publike. Valja istaknuti i da članovi grupe uporno odbijaju etiketu stoner rocka koja im se u pravilu lijepi a razlog je i više nego očit, ne kunzumiraju marihuanu i radije piju kavu ili ledeni čaj.

Da !!! ne budu usamljeni u misiji razgibavanja udova i zagrijavanja mišića publike SuperUha potrudit će se sjajni kanadski electro pop duo Blue Hawaii. S tri albuma za sobom od kojih je posljednji lani objavljeni "Tenderness" naišao na odobravanja sve brojnije publike ali i kritike, Blue Hawaii iznimno uspješno spajaju plesnu glazbu devedesetih s neupitnim darom za pisanje svježih i nezaboravnih pop pjesama.

Čast da budu prvi među domaćim snagama na festivalu pripala je pulskim indie folk genijalcima s prizvukom psihodelije a koji se odazivaju na ime NLV. Premda im je SuperUho šansu pružio već na prvom izdanju festivala kad su u kasno popodne u akustičnom izdanju zasvirali na plaži, došlo je vrijeme da im se omogući da na pravoj pozornici pokažu zbog čega su postali jednima od perjanica sve bogatije domaće kantautorske scene.

I kao zadnje ali ne manje vrijedno ime ove prve festivalske objave iz Bjelovara dolazi briljantni prog noise rock trio Them Moose Rush. Kao što je već rečeno u najavi grupe Earthless prog rock upravo živi svoju novu mladost a Them Moose Rush u tome igraju sve bitniju ulogu i u svjetskim okvirima. Da, velika se priča zarolala oko ovih hipernadarenih momaka, pa su tako njihov upravo objavljeni album "Don't Pick Your Noise" uz primjerice naš Ravno Do Dna koji im je dodjelio čistu desetku, nahvalili brojni svjetski relevantni glazbeni mediji. Velike čestitke i dobro došli na peto SuperUho.

Ugodna i produktivna suradnja s telekomunikacijskom tvrtkom ISKON – generalnim sponzorom svih dosadašnjih izdanja SuperUho festivala  - nastavlja se i njegovim novim izdanjem, obećavajući puno zanimljivih popratnih sadržaja, pogodnosti i poklona za posjetitelje.
Osim Iskona veliku potporu SuperUhu nastavljaju pružati i glavni pokrovitelji Općina Primošten te Turistička zajednica Općine Primošten.

Nakon što je festivalski kamp dvije godine zaredom bio krcat pokazalo se da njegovo ovogodišnje povećanje na dvostruko veću površinu neće biti dovoljno pa SuperUho za iduću godinu najvaljuje njegovo daljnje širenje i dodatno uređenje terena kako bi boravak festivalskih gostiju bio čim ugodniji. Kamp će biti otvoren već  4. kolovoza u 12 sati i radit će sve do 9. kolovoza u 12 sati.
Za dva uvodna dana koji će prethoditi glavnom festivalskom programu pripremaju se dodatni sadržaji o kojima će informacije biti dostupne tijekom veljače.

Koncept glazbenog programa  zadržat će svoj prepoznatljiv intimni format uživanja u glazbi i koncertnom ambijentu gdje će nastupiti pažljivo i s ljubavlju izabrani izvođači svjetske i regionalne glazbene scene. Kako bi dočarali programski koncept onima koji nisu posjetili protekla izdanja SuperUho Festivala spomenimo samo neke od izvođača koji su dosad nastupili: The National, Einstürzende Neubauten, Mark Lanegan, Devendra Banhart, Buzzcocks, Mudhoney, Frank Turner & The Sleeping Souls, Shellac, Peter Hook & The Light, Conor Oberst, Liars, Lightning Bolt, Flogging Molly, Fuck Buttons, M Ward, Sun Kil Moon, Of Montreal, Black Lips, Shobaleader One, Tuxedomoon,  Earth, Chelsea Wolfe,  Saul Williams, Sara Renar, Disciplin A Kitschme, Žen, Repetitor,  Damir Avdić, PCVC, Seven That Spells,  ABOP, Diskodelija, Close Distance, The FogSellers, Pridjevi i mnogi, mnogi drugi.

Festivalske ulaznice su u prodaji po cijeni od 220kn, a kamperske se mogu kupiti već za 90kn. Dakle, komplet koji omogućava posjetu svim zbivanjima u sklopu festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji u ovom prvom promotivnom paketu koštat će samo 310kn, a navedene cijene vrijedit će do 18.04.

Ulaznice se mogu kupiti na slijedećim pretprodajnim mjestima:
Dirty Old Shop (Tratinska 18), Zagreb Rockmark (Berislavićeva 13), Zagreb
Turistička agencija Laguna (Tepli bok 25), Primošten Azimut (Obala palih omladinaca 2), Šibenik
CD Shop Butiga (Jurja Šižgorića 2), Šibenik
Caffe bar Basket (Domovinskog rata 42), Split
Dallas Music Shop (Splitska 2), Rijeka

Ulaznice je moguće kupiti i putem internet servisa ovih dućana:

Dirty Old Shop - http://www.dirtyoldempire.com/shop/karte.html
Rockmark - http://www.rockmark.hr/kategorija/460/ulaznice

Nakon 18.04. cijene ulaznica će biti slijedeće:
250kn (do 18.06.)
290kn (do 06.08.) 320kn (na ulazu)

Cijene kamperskih ulaznica će biti slijedeće: 120kn (do 18.06.)
150kn (do kraja festivala)

Vidimo se u Primoštenu u glazbenom butiku SuperUho!

Linkovi:
http://www.superuho.com/
https://www.facebook.com/Superuho.festival?fref=ts SuperUho Festival page
https://twitter.com/SuperUho SuperUho Twitter  
http://instagram.com/superuho.festival/ SuperUho Instagram
https://www.facebook.com/zedno.uho?fref=ts Žedno uho facebook page